2011-10-20

frustration.

så skrev jag på facebook tidigare idag.
och japp. det blev avslag på bygglovsansökan i byggnadsnämnden idag.

måste förklara lite här...
vi har arbetat tillsammans med jätteduktiga arkitekter och gemensamt kommit fram till att vi verkligen vill ha ett hus som passar in med den övriga bebyggelsen i området.
området där vi bor är lite av ett egna-hemsområde blandat med mindre villor uppförda från 30-talet och fram till nu. men just på vår lilla gatsnutt ligger hus som alla är byggda i mitten av fyrtiotalet och har en liknande stil.
en rätt så flack lutning på taket som var vanligt på den här typen av hus.
grejen är ju den att vi sökt bygglov för ett höjning av väggliven och bibehållen lutning på taket så som våra grannar gjort och flera andra som har hus i samma detaljplan (från 1941) som vi.
därför var vi ju också för ett halvår sedan nere på stadsbyggnadskontoret för att visa upp våra skisser, tillsammans med arkitekten.
vi ville ha ett förhandsbesked som det heter. en liten vink om det var okej, eller om vi skulle tänka om.
enligt handläggaren så kunde inte ett förhandsbesked ges. men flera grannar hade ju gjort avsteg från detaljplanen och höjt husen, och fått okej, så för vår del var det bara att ansöka om bygglov som gällde enligt dom. självklart kunde dom ju inte lova något, men dom ville inte heller säga nej rakt ut.
sagt och gjort. vi gick vidare med arkitekten och ritade ut en bygglovsritning och tog fram bygglovsansökningar för en tiotals-tusen kronor till.
och sökte. och fick nej.
jag ringde såklart idag och hörde mig för om varför flera andra hus på gatan och under samma detaljplan fått höjt dom som ett avsteg från detaljplanen.
"hmmm, ja, då gjorde vi fel. men det ska vi inte göra nu"
"och det finns INGA kvar här nere som jobbade då vi gjorde fel, så ni kan inte fråga någon"
den sista "felaktiga" höjningen gjordes för mindre än tio år sedan.
och det där om likabehandlingsprincipen som finns inom kommunallagen är tydligen inget att hänvisa till.
ok. skitsamma.
men det är ju konstigt att man inte får göra ett hus som passar in i området. nope.
då ska men om man ska följa detaljplanen få höja 70 cm vägglivet. och för att få en våning som fungerar att vara i måste man ha en lutning på taket på 45°.
det blir mer tak liksom, lite överdimensionerat. ett hus i 70-tals-stuk. plus att den stutgiltliga totalhöjden blir HÖGRE än om man höjer väggliven och behåller den gamla taklutningen.
och det blir det enda huset på vår gata med den här lösningen.
ett fulare, mer annorlunda hus MEN enligt den gamla dammiga detaljplanen från 1941.
och tydligen okej för paragrafryttarna nere på kommunen.
vi fick också reda på att flera hade fått nej i liknande förfrågningar.
då vill jag se de ärendena, sa jag.
men det kunde jag inte för det var ju folk som hade varit nere och fått ett förhandsbesked så dom slapp komma in med ansökningara.
FÅTT ETT FÖRHANDSBESKED???
ja.
men det var ju det vi var nere och ville ha för ett halvår sedan. men skisser och arkitekt och allt!
det var ju då ni sa att ni inte ville ge något förhandsbesked.
OM ni nu gjort det ett flertal gånger efter och innan oss, för att stoppa folk med tankar på till- och ombyggnad som ni vet att ni kommer säga nej till.
VARFÖR sa ni inte det när vi var nere då?
då hade ju vi ju kunnat spara in dom tiotalstusen kronorna det kostade för att färdigställa bygglovsansökan som ni ändå visste att vi skulle få nej på.
jag ringde chefen på stadsdelsförvaltingen och blandannat bad dom se över sina rutiner.
det är inte ock att behandla folk lite hur som helst.
det är inte ok att göra fel och sedan inte stå för konsekvenserna.
det är inte ok att köra en sådan överförmyndarattityd bara för att man är ett kommunalt verk.
jag jämför det med reklambranschen (där jag själv jobbar) eller annan konsultverksamhet och blir MÖRKRÄDD hur stenålders dom arbetar.

sedan blev jag också väldigt glad när jag nu på kvällen fick ett sms från arkitekten som skissat på alternativ. och en jäkligt schysst deal om vidare samarbete.

heja dom och fuck paragrafryttarna på kommunen!

nu vet vi inte riktigt hur vi går vidare. kanske går vi på arkitektens nya skisser. kanske överklagar vi till mark & miljödomstolen i vänersborg.
risken där är att det tar en herrans massa månader.
och dom har vi ju inte.

vi får se vad som händer...

... stay tuned.

6 kommentarer:

 1. Så himla tråkigt, jag förstår er frustration. Den här kommunen alltså, vi hade ju en person från kommunen och tantan från museet här. Tydligen så finns det inte takkupor i vårat område... Vi fick också avslag trots att vi ser 2 hus med exakt likadana takkupor som vi vill ha. Ibland undrar jag vad det handlar om, jävulskap eller avundsjuka eller så är dom bara dumma i huvudet. Hoppas ni får som ni vill, lycka till.

  // Moa

  SvaraRadera
 2. Segt Lotta!

  Jag och Martin bråkade (mest jag) med samma kommun när vi byggde i Lindome. Dom ville att vi skulle ha 2! kök. Eftersom villan var suteräng och skulle handikappanpassas. Klen tröst kanske men ett bevis på att de ÄR galna.

  Kram från Petra

  SvaraRadera
 3. You Go Lotta! Ni kommer att komma ut som segrare i detta. MEN, tyvärr spär er historia bara på alla förutfattade meningar man har om kommunala verk, nämnder och annat. Det är viktigare att följa processens byråkrati, stadgar och normer än att lyfta blicken,titta på innehållet och ta hand om människan. BLÄÄÄÄÄÄ

  SvaraRadera
 4. Såå frustrerande! Det är som att stånga sig blodigt mot en betongvägg att ha med komunala inrättningar att göra, tyvärr. Jag håller tummar och tår för att ni får er utbyggnad!

  SvaraRadera
 5. Det låter ju helt galet!? Och vadå "de har slutat och vi kan inte fråga"? Har alla hunnit dö eller? Om man är lite tjänstvillig ringer man väl upp fd kollegor, ursäktar sig för att man stör, och hör efter? Det har jag gjort massor av gånger och inte en enda gång har vederbörande blivit arg. Snarare glad för att man kommer ihåg dem. Otroligt dåligt av stadsbyggnadskontoret! Finns det ingen chef över som kan ta tag i det? Eller är stadsdelsförvaltningen över BK i Mölndal?
  Oavsett: Förj-a tråkigt! Stå på er!

  SvaraRadera
 6. Vad ledsen jag blir :-( :-(

  SvaraRadera

hej!
vad skoj att du vill säga något!
på grund av spam som just nu trillar in så behöver jag veta att du inte är en robot. hoppas det är okej!